Verduurzamen

Green Deal: Zero Emissie Stadslogistiek (ZES)

Vanaf 1 januari 2025 voeren ruim 25 grote gemeenten in Nederland, waaronder Amsterdam, Rotterdam, Maastricht en Utrecht, zero-emissiezones in. In deze zones in de diverse steden mogen dan alleen bestelbussen en vrachtwagens komen die geen CO2-uitstoot produceren. Dit is een gevolg van de Europese wetgeving die gericht is op het verbeteren van de leefbaarheid in steden. Tegen 2030 moeten alle voertuigen in de ZE-zones volledig uitstootvrij zijn.

Bereid je voor op de zero-emissiezones

Wil je ervoor zorgen dat je werkzaamheden na 2025 in deze Nederlandse gemeenten kunnen doorgaan en voorbereid zijn op zero-emissie stadslogistiek? Dan moet je nu aanpassingen maken in je bedrijfsvoering. De overgang van voertuigen die op fossiele brandstof rijden, naar elektrische voertuigen heeft namelijk invloed op de hele bedrijfsvoering. Een aspect hiervan is de laadinfrastructuur:

  • Bij de rittenplanning moet je rekening houden met het elektrisch laden van de voertuigen.
  • Chauffeurs moeten bijgeschoold worden over hoe om te gaan met elektrische voertuigen.
  • Laadinfrastructuur dient aangelegd of aangepast te worden.
  • Een eventuele netverzwaring dien je bij jouw netbeheerder aan te vragen.

Slimme laadinfrastructuur

Laadinfrastructuur speelt een sleutelrol in de overgang naar elektrisch rijden. Bedrijven moeten toegang hebben tot laadinfrastructuur om elektrische voertuigen op te laden. Dit kan binnen het eigen bedrijfsterrein, maar bedrijven kunnen hier ook samen in optrekken. Dit kan leiden tot het ontstaan van laadstations op laadhubs op bedrijventerreinen.

Daarnaast is het van belang dat elektrische voertuigen zo efficiënt mogelijk worden ingezet. Dit bespaart kostbare tijd. Dit betekent bijvoorbeeld dat de voertuigen snel opgeladen moeten worden tijdens het laden en lossen. Om dit mogelijk te maken, zijn snelladers nodig. Snelladers kunnen in zeer korte tijd de accu van de nodige energie voorzien.

Fudura heeft naast reguliere laadpalen daarom ook snelladers. Met een snellader kan een accu van een elektrisch voertuig (bestelbus of auto) binnen 15 minuten grotendeels opgeladen worden. Daarnaast moet je rekening houden met een mogelijk benodigde netverzwaring, die je moet aanvragen bij je netbeheerder. Houd er rekening mee dat er momenteel lange wachttijden zijn bij alle netbeheerders. Daarom is het belangrijk om tijdig de mogelijkheden voor je laadinfrastructuur in kaart te brengen. Fudura helpt je hierbij.

Fudura snellader 14

Schaalbaar: voor zowel het aantal laadpalen als de energievoorziening

Wij werken momenteel met verschillende klanten in de transportsector om laadpalen en de benodigde energievoorziening te realiseren. Dit zorgt ervoor dat zij op tijd zijn voorbereid op de zero-emissiezones. We kijken per klant wat de mogelijkheden en wensen zijn. Dit kan beginnen met bijvoorbeeld een snellader met transformator en kan uitgroeien tot een volledig laadstation. Dit is een plek met meerdere laadpalen met zowel een hoog als laag vermogen. Fudura neemt dit helemaal voor je uit handen, van de technische uitvoering tot en met de realisatie en zelfs het beheer van de laadpalen. We staan 24/7 voor je klaar, ook met servicedienst op locatie.

Voor een vast maandbedrag beschik je over laadpunten op je eigen terrein. Grote investeringen hoef je dus niet zelf te doen. En het mooie is: we bieden laadoplossingen die direct leverbaar zijn. Je geniet dus snel van alle voordelen van een laadpaal van Fudura. Door de laadpaal open te stellen voor andere e-rijders, kun je zelfs geld mee verdienen.

Bekijk de voordelen

Subsidies en fiscale regelingen

Voor bedrijven die overschakelen op een schone bestelbus of vrachtwagen, zijn er verschillende subsidies en fiscale regelingen beschikbaar. Naast de MIA (Milieu-investeringsaftrek) en Vamil (Willekeurige afschrijving milieu-investeringen), kun je een aanvraag doen voor de aanschafsubsidie Zero-Emissie Trucks (AanZET) en de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto's (SEBA). Met deze regeling kun je tot 10% van de netto catalogusprijs zonder btw of 10% van de verkoopprijs minus btw terug krijgen, met een maximum van € 5.000.

Wij helpen je met het aanvragen van subsidies en fiscale regelingen als MIA, Vamil, AanZET of SEBA. Samen op weg naar een duurzame toekomst.

Meer over SEBA

Bidfood op weg naar zero-emissie

Fudura helpt Bidfood om zich voor te bereiden op de transitie naar zero-emissiezones. Dit is een grote verandering die niet alleen invloed heeft op voertuigen, maar ook op de laad- en energie-infrastructuur. Ben je benieuwd hoe Fudura Bidfood helpt? Bekijk de video!

Wil je je bedrijf ook voorbereiden op de Green Deal: Zero Emissie Stadslogistiek (ZES) of heb je vragen hierover? Neem dan vrijblijvend contact op met Fudura.

Ja, dat wil ik

Mdw headset bureau