Stappenplan nieuwe grootverbruik aansluiting

Benieuwd naar het proces en de bijbehorende stappen? We zorgen ervoor dat je goed voorbereid bent. Hoe gaat het aanvragen van een nieuwe aansluiting voor elektriciteit of gas precies in zijn werk? Wat doen het meetbedrijf, de netbeheerder en leverancier? We geven je een handzame uitleg.

Hoe vraag ik een nieuwe grootverbruik aansluiting aan voor elektriciteit of gas?

Voordat je gebruik kunt maken van elektriciteit en gas, moet je aangesloten zijn op het energienet. Alleen de netbeheerder mag een aansluiting aanleggen en deze heeft dan ook de plicht dit te doen. De overheid heeft de kosten voor het aanleggen van een nieuwe aansluiting voor elektriciteit en gas per netbeheerder vastgesteld.


Meetbedrijf, netbeheerder, leverancier, wie doet wat?

Een meetbedrijf is gecertificeerd om energiemeters te plaatsen, te beheren en te onderhouden. Daarnaast meet een meetbedrijf het energieverbruik op basis van de wettelijk gestelde meetcode en meetvoorwaarden gas. Fudura is een meetbedrijf. De netbeheerder is eigenaar en beheerder van het gas- en elektriciteitsnet. Zij is verantwoordelijk voor kabels en leidingen met bijbehorend onderhoud ervan. Wie jouw netbeheerder is, hangt af van de plaats waarin jouw bedrijf is gevestigd. Wil je weten wie jouw netbeheerder is? Dit kun je nagaan via het EAN-codeboek. Een energieleverancier levert elektriciteit en/of gas aan particulieren en bedrijven. De energie kan ingekocht worden bij producenten of door de leverancier zelfgeproduceerd worden. Je kunt zelf jouw energieleverancier kiezen.

Afhankelijk van de capaciteit van de aansluiting heb je voor een elektriciteitsaansluiting eventueel een transformator en schakelinstallaties nodig. Daarbij kunnen wij jou verder helpen. Klik hier voor meer informatie.

Behoefte om even te sparren?

Heb je nog vragen of behoefte om te sparren? Onze collega's staan altijd klaar om je te helpen. Neem contact op voor al je vragen of bekijk de FAQ voor jouw antwoord.

Neem contact op

Mdw headset bureau