Nieuws

Uitbreiding van hoogspanningsnet in Limburg en Brabant vertraagd

Nieuws | 18-04-2025

Bedrijven moeten nóg langer wachten op een zwaardere of nieuwe netaansluiting 

Het wachten op een nieuwe of zwaardere netaansluiting schuift in sommige regio’s één tot twee jaar op. Zo is in Limburg de oplevering van projecten als het nieuwe station Graetheide en de uitbreiding bij Boxmeer uitgesteld. In Brabant gaat het onder andere om de hoogspanningsprojecten in Waalwijk en Wijchen. Wachttijden lopen op tot 2034, de exacte vertraging verschilt per regio.  

Wat je nu al kunt doen met bestaande capaciteit

Hoewel uitbreidingen op zich laten wachten, zijn er maatregelen die bedrijven nu al kunnen nemen. TenneT noemt het zelf: verbruik verschuiven naar daluren, opgewekte stroom direct zelf gebruiken of een aansluiting delen. Ook flexibele contractvormen en energiebesparende maatregelen bieden ruimte.  

Niet afwachten: 5 x wat wél kan 

De komende jaren zullen meer projecten vertraging oplopen. Ondernemers kunnen daarop anticiperen door nu al te kijken hoe bestaande energie-infrastructuur optimaal benut kan worden.  

  1. Inzicht krijgen in energieverbruik en besparen 
    Door je verbruik continu te monitoren in handige dashboards, kun je bijsturen en dus ook besparen.

  2. Slim gebruikmaken van tijdsgebonden netcapaciteit  
    Op sommige momenten van de dag is er wél ruimte op het net – denk aan nachturen, waarin vaak blokstroom beschikbaar is. Door je energievraag slim te plannen, kun je die momenten benutten. Voor bepaalde processen of sectoren werkt dat goed. Denk bijvoorbeeld aan het laden van voertuigen in de nacht.
     
    Is jouw proces daar niet op aan te passen? Kijk dan eens bij oplossing 3 – voor meer flexibiliteit in je verbruik met bijvoorbeeld energieopslag.

  3. Flexibiliteit creëren met energieopslag 
    Met energieopslag sla je elektriciteit op wanneer de vraag laag is en zet je het weer in op de momenten dat je het écht nodig hebt. Daarmee verminder je piekbelasting, voorkom je overschrijding van je gecontracteerde vermogen en versnel je de inzet van duurzame bronnen. Meer over energieopslag.    

  4. Minder afhankelijk van netcongestie met eigen opwek
    Ondanks netcongestie blijven zonnepanelen een slimme zet. Zelfs als terugleveren niet mogelijk is, kun je lokaal opgewekte stroom benutten binnen je eigen bedrijfsproces. In combinatie met energieopslag maximaliseer je de inzet van je zonne-energie op momenten die voor jouw bedrijfsvoering relevant zijn. 

  5. Energie-efficiëntie verbeteren met Power Quality  
    De kwaliteit van elektriciteit speelt een grote rol bij netcongestie. Power Quality-oplossingen helpen je om spanningsproblemen te voorkomen, pieken te dempen en installaties efficiënter te laten werken. Door continu te bewaken en optimaliseren, verbeter je de prestaties van je energiesysteem en draag je bij aan een stabieler netwerk. Meer over Power Quality.  

Vooruitkijken loont

De energietransitie is in volle gang, maar niet alles loopt volgens planning. Wachten op netcapaciteit is begrijpelijk, maar geen duurzame strategie. Wie nu al werkt aan flexibiliteit en verbruik binnen de huidige grenzen, is beter voorbereid op wat komen gaat. 

Ontdek hoe jij energiezekerheid en continuïteit voor je bedrijf kunt realiseren. Stel je vraag en dan neemt één van onze specialisten contact met je op. 

Contact