Nieuws

Prinsjesdag 2024: Wat betekent het voor jouw bedrijf?

Nieuws | 18-9-2024

Op Prinsjesdag heeft de Nederlandse regering de belangrijkste beleidsplannen en begrotingen voor het komende jaar gepresenteerd. Deze uitkomsten hebben niet alleen impact op de overheidsfinanciën, maar ook op bedrijven in diverse sectoren. Bij Fudura houden we de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten en analyseren we wat deze veranderingen betekenen voor jouw bedrijf, met een focus op energie en duurzaamheid. Hoewel de hoofdlijnen aansluiten bij de richting van groene groei en verduurzaming, ontbreekt het nog aan voldoende concrete keuzes en financiële middelen om deze ambities volledig te realiseren. Wat betekent dit nu voor jouw bedrijf? In dit artikel zetten we de belangrijkste ontwikkelingen en implicaties op een rij.

Hoofdlijnen van het regeerprogramma

Een centraal thema tijdens Prinsjesdag dit jaar was de energietransitie. 

  1. Ondersteuning voor groene groei, maar beperkte middelen
    Het kabinet erkent het belang van de energietransitie en benadrukt thema's als vergroting van energieonafhankelijkheid, verduurzaming van bedrijven en burgers, en het behouden van bestaande klimaatafspraken. Echter, uit de doorrekening van het Centraal Planbureau blijkt dat de financiële middelen beperkt zijn en enkele cruciale beslissingen zijn doorgeschoven. Hierdoor komt de realisatie van de klimaatdoelen mogelijk onder druk te staan. Voor bedrijven betekent dit dat er minder directe steun beschikbaar is dan verwacht, wat gevolgen kan hebben voor langetermijninvesteringen in duurzaamheid. Fudura kan jou hierbij helpen door inzicht te geven in je energieverbruik en advies te bieden over mogelijke verduurzamingsstappen.

  2. Oplossen van netcongestie
    Het Landelijk Actieprogramma Netcongestie blijft van kracht met een focus op flexibiliteit en netuitbreiding. Dit biedt bedrijven de mogelijkheid om actief bij te dragen aan oplossingen voor overbelasting van het elektriciteitsnet, bijvoorbeeld door slimme energiehubs of energieopslag. Fudura biedt ondersteuning bij netcongestie door slimme meetdiensten, energieopslag, en flexibiliteitsoplossingen die helpen piekbelasting te verminderen en energieverbruik te optimaliseren.

  3. Belastingen en heffingen op energie
    Een van de belangrijke aankondigingen betreft de verhoging van energiebelastingen, met name gericht op fossiele brandstoffen. De overheid wil hiermee bedrijven aanmoedigen om over te stappen op schonere energiebronnen. Dit kan voor sommige bedrijven een aanzienlijke kostenstijging betekenen, vooral voor bedrijven die nog afhankelijk zijn van aardgas of andere fossiele brandstoffen. Door tijdig over te stappen naar duurzame energieoplossingen, zoals elektrisch aangedreven machines of het gebruik van zonne-energie, kun je de impact van deze belastingverhogingen beperken.

  4. Stimulering van innovatie
    De regering blijft ook investeren in innovatie, met een speciale focus op nieuwe technologieën die bijdragen aan de energietransitie. Voor bedrijven betekent dit dat er nieuwe mogelijkheden ontstaan voor onderzoek en ontwikkeling op het gebied van slimme energietechnologieën, bijvoorbeeld door middel van subsidies voor innovatieprojecten en publiek-private samenwerkingen. Bedrijven die willen innoveren op het gebied van energie-efficiëntie of nieuwe technologieën, zoals smart grids en energieopslag, kunnen profiteren van deze stimuleringsmaatregelen. Fudura werkt samen met diverse partners om innovatieve oplossingen voor energiemanagement te ontwikkelen en implementeren, waardoor bedrijven kunnen inspelen op deze ontwikkelingen.

Impact op jouw bedrijf

De bovengenoemde maatregelen hebben verschillende implicaties voor jouw bedrijfsvoering:

Kostenbesparing en efficiëntie: Met de focus op duurzame energieproductie en verbeteringen in de energie-infrastructuur, kunnen bedrijven profiteren van stabielere energieprijzen en mogelijk lagere kosten op de lange termijn.

Strategische investeringen: De aangekondigde subsidies en steunmaatregelen maken dit een geschikt moment om te investeren in verduurzaming en innovatieve technologieën. Bedrijven die zich richten op innovatie, energieopslag en hernieuwbare energieoplossingen kunnen profiteren van de kansen die de overheid biedt.

Voorbereid op veranderingen: Hoewel de middelen beperkt zijn, is het belangrijk om als bedrijf voorbereid te zijn op de energietransitie en de kansen die dit met zich meebrengt. Fudura helpt bedrijven bij het identificeren van mogelijkheden om efficiënter om te gaan met energie en strategisch te investeren in duurzame oplossingen. Plan vooruit om je bedrijfsvoering soepel aan te passen aan nieuwe normen en regelgeving.

Fudura als jouw partner

Bij Fudura begrijpen we de complexiteit van deze veranderingen en staan we klaar om je te begeleiden. Onze expertise en oplossingen helpen je om de voordelen van deze nieuwe maatregelen te benutten en jouw bedrijf toekomstbestendig te maken. Samen navigeren we door de energietransitie en zorgen we ervoor dat je optimaal voorbereid bent op wat komen gaat.

Meer weten? Neem contact met ons op en ontdek hoe Fudura je kan ondersteunen in deze dynamische tijden.

Contact