Nieuws

De biotransformator: innovatieve oplossing, duurzame keuze

Blog | 5-8-2020

Duurzaam ondernemen. Het is voor veel - inmiddels vrijwel alle - bedrijven een belangrijk doel. Ook Fudura heeft duurzame doelen en ambities. Daarom blijven wij innoveren. Vooral ook onze producten. Zo is er nu de nieuwe biotransformator: een duurzaam alternatief voor een energievoorziening die elk bedrijf nodig heeft.

Altijd op zoek naar vernieuwende producten. Voor Sjors van Hulten, business developer bij Fudura, is het zijn dagelijkse werk. “Samen met m’n collega’s bedenk en ontwikkel ik producten die aansluiten op de ontwikkelingen en vragen in de markt”, vertelt Van Hulten. “Daarbij houden we vooral ook rekening met toekomstige behoeften, want we kijken altijd vooruit. Juist ook als het om duurzaamheid gaat. Met onze nieuwe biotransformator - in het kort: biotrafo - vinken we heel wat punten op het duurzame-wensen-lijstje af.”


Lijnzaadolie, heel (bio)logisch

Een biologische transformator, dat klinkt bijzonder 2020. En dat is het ook, aldus Van Hulten, want het is echt een innovatie. “Transformatoren zijn een belangrijk onderdeel van onze dienstverlening én onmisbaar in de energievoorziening van bedrijven”, vertelt Van Hulten enthousiast. “Omdat wij altijd onderzoeken hoe we bestaande diensten en producten kunnen verduurzamen, liep ik in een zoektocht tegen lijnzaadolie aan. Transformatoren hebben olie nodig, bedacht ik me, waarom dan niet deze plantaardige olie in plaats van ruwe aardolie die we uit de bodem halen?”

Goed onderzoek, dat doen Van Hulten en zijn collega’s altijd. Producten worden uitvoerig getest op bijvoorbeeld veiligheid. Maar ook de duurzame waarde en CO2-footprint worden scherp onderzocht. Zoals in dit geval: is lijnzaadolie echt het beste alternatief? “We hebben uiteraard verder gekeken. Zo onderzochten we ook olie uit sojabonen”, vertelt Van Hulten. “Dat is dan wel plantaardig, maar het komt uit Zuid-Amerika waar de olieproducent grote stukken oerwoud wegkapt. We kijken dus ook goed naar een eerlijke supply chain. Die moet groen en verantwoord zijn.”

Innoveren met lijnzaadolie, heel (bio)logisch

Een essentieel onderdeel van een transformator is de isolator. Normaal is deze gemaakt van aardolie, die zorgt voor koeling en voorkomt dat de buitenkant van de transformator onder stroom komt te staan. Bij de biologische transformator is de minerale olie vervangen door een biologisch ester. Dat is een stuk beter voor het milieu. 

Transformator

Mineraal, giethars en nu: lijnzaad

Lijnzaadolie is naast een duurzaam en slim vooral ook een logisch idee. Want vrijwel elke transformator heeft olie nodig voor koeling en isolatie. De minerale trafo wordt gevuld met minerale olie, welke wordt verkregen (gekraakt) uit ruwe aardolie. Ook is er de giethars trafo, die is omhuld met een dikke tweecomponenten giethars. En nu is er dus ook de biotrafo met de plantaardige lijnzaadolie. Een stuk duurzamer en daarmee een logische uitbreiding van het Fudura-aanbod, aldus Van Hulten.

CO2-cyclus omgedraaid

Lijnzaad biedt een vriendelijk, groen alternatief voor ruwe olie, dat is duidelijk. Het wordt immers gewonnen uit planten in plaats van onttrokken aan de aarde. “Het mooie is: we draaien de CO2-cyclus om”, legt Van Hulten uit. “Ruwe aardolie halen we uit de grond en bij verwerking en verbruik van die minerale olie zorgen we voor uitstoot - zo brengen we CO2 in de cyclus. Met lijnzaad werkt het precies andersom: we planten vlasplanten, die CO2 uit de lucht halen om te groeien. De zaden (lijnzaad) van de plant geven ons de lijnzaadolie. Die schone olie gaat in de trafo. Daarmee is de CO2-footprint ineens positief.”

Er is nog meer te zeggen voor het gebruik van lijnzaadolie. Zo is deze plantaardige olie een stuk vriendelijker voor Moeder Aarde. Mocht het voorkomen dat een transformator lekt en dat de olie de grond inloopt, dan is deze olie binnen een maand afgebroken. Lijnzaadolie is volledig biologisch afbreekbaar. Bij eventuele lekkage raakt bijvoorbeeld ook grondwater niet vervuild. “Daarnaast heeft lijnzaadolie een hoger brandpunt”, vult Van Hulten aan. “Het brandpunt ligt twee keer hoger dan bij de minerale variant. Dat maakt deze plantaardige trafo ook nog eens veiliger. Een belangrijk aspect, zeker voor specifieke bedrijven en branches.”

Kiezen voor de biotransformator

De biotrafo is een nieuwe mogelijkheid om een volgende duurzame stap te zetten. Want de installatie is schoner en veiliger voor de directe omgeving. En daarmee bovendien een prachtige oplossing voor bijvoorbeeld de food-sector, ziekenhuizen en waterschappen waar een schone bodem essentieel is voor de kwaliteit van het water.

Hét moment om te kiezen voor deze duurzame oplossing? Dat is een nieuwe energie aansluiting - bij een nieuw pand op een nieuwe kavel of bij het aanleggen van zonneparken bijvoorbeeld. Ook bij vervanging kunt u kiezen voor de biotrafo. Een bewuste keuze, een duurzame stap.

Wilt u meer weten over de biotransformator en de voordelen ervan voor uw organisatie? Neem vooral even contact op met onze specialist Gerjan Wubs (06 115 26 993).