Nieuws

9 gigawatt aan netcapaciteit vrij

Nieuws | 09-04-2025

TenneT maakt ruimte vrij voor bedrijven die flexibel met stroom omgaan – in totaal 9 gigawatt (GW). Dat is bijna de helft van de totale Nederlandse piekvraag. De ruimte is bedoeld voor batterijparken en andere bedrijven met een directe aansluiting op het hoogspanningsnet die hun verbruik kunnen sturen. Een enorme stap in de aanpak van netcongestie op landelijk niveau, zo stelt TenneT zelf.

Maar: voor veel bedrijven verandert er (nog) niets. In dit artikel leggen we uit voor wie deze stap interessant is – en wat jij nú kunt doen.

Voor wie is dit relevant?

De vrijgekomen ruimte is alleen beschikbaar voor bedrijven die rechtstreeks zijn aangesloten op het hoogspanningsnet van TenneT (dus niet via Stedin, Enexis of Liander) én flexibel om kunnen gaan met hun stroomgebruik – bijvoorbeeld door gebruik te maken van batterijen, waterstofproductie of andere stuurbare verbruikers.

Concreet gaat het vooral om:

  • Batterijontwikkelaars die zonne- of windenergie willen opslaan en terugleveren bij netdrukte.
  • Bedrijven met stuurbaar vermogen, zoals elektrolysers of grote productie-installaties die niet 24/7 hoeven draaien.
  • Grote industriële verbruikers met directe aansluiting op het hoogspanningsnet die kunnen en willen schakelen.

Niet relevant zijn:

  • Grootverbruikers die zijn aangesloten op het net van een regionale netbeheerder, zoals Enexis, Stedin of Liander*.
  • Huishoudens en mkb-bedrijven.
  • Grootverbruikers op het Tennet hoogspanningsnet die altijd moeten draaien (zoals datacenters of continue productiebedrijven) – zij kunnen weinig met een flexibel contract.

*TenneT voert momenteel ook berekeningen uit om de resterende capaciteit in kaart te brengen die regionale netbeheerders kunnen benutten via zogenoemde tijdsgebonden transportrechten, bijvoorbeeld tijdens de nachtelijke uren. De uitkomsten hiervan worden voor de zomer verwacht. Het blijft daarbij van belang dat bedrijven zich tijdig voorbereiden op congestiemanagementcontracten.

Wat houdt zo'n flexibele aansluiting in?

Bedrijven die gebruik willen maken van deze regeling moeten in de drukste uren op het net hun verbruik of levering tijdelijk kunnen pauzeren. TenneT mag dit maximaal 15 procent van het jaar opleggen (ongeveer 1 maand aan uren verspreid over het jaar).

In ruil daarvoor:

  • Word je niet geweigerd voor een aansluiting; je kunt dus sneller aan de slag.
  • Krijg je een korting op je nettarieven, omdat je het net helpt ontlasten.

TenneT kan een dag van tevoren aangeven wanneer je even moet afschakelen. Grote batterijparken zijn hiervoor bij uitstek geschikt – ze laden op bij overschot en leveren terug bij schaarste.

Belangrijk voor de meeste bedrijven: er verandert (nog) niets

Hoewel dit goed nieuws is voor landelijke flexibiliteit, blijft het voor veel bedrijven business as usual:

  • De ruimte geldt uitsluitend op het hoogspanningsnet van TenneT.
  • De meeste bedrijven in Nederland zitten op het regionale net, beheerd door partijen als Stedin, Enexis of Liander.
  • Wachtlijsten op die netten blijven voorlopig bestaan – daar verandert dit besluit niets aan.

Oftewel: als jouw bedrijf op een bedrijventerrein zit of een aansluiting <110 kV heeft, kun je (voorlopig) geen gebruik maken van deze regeling.

Wat kun je wél doen?

Juist omdat een structurele oplossing voor netcongestie nog jaren kan duren, is dit hét moment om in actie te komen:

  • Gebruik data om grip te krijgen
    Inzicht in je verbruiksprofielen is de eerste stap naar flexibele oplossingen. Fudura helpt je hierbij met heldere meetdata en dashboards. En we gidsen je door de energietransitie.
  • Investeer in flexibiliteit binnen je eigen aansluiting
    Denk aan peak shaving of slimme energiesturing – daarmee benut je je huidige capaciteit optimaal.
  • Wacht niet op ruimte, werk aan mogelijkheden
    De stap van TenneT laat zien dat flexibiliteit de sleutel is tot versnelling. Maar het maakt ook duidelijk dat de meeste bedrijven voorlopig zelf de regie moeten pakken.

Bij Fudura helpen we je daar concreet mee. Van energiedata en energieopslag tot slimme sturing: wij maken het mogelijk dat jij vooruit kunt, ook als het net dat nog niet kan.

Benieuwd wat er in jouw situatie kan?

Bij Fudura helpen we je concreet. Van energiedata en energieopslag tot slimme sturing: wij maken het mogelijk dat jij vooruit kunt, ook als het net dat nog niet kan. Neem contact op. Wij laten je zien wat er nú al mogelijk is. 

Contact