Nieuws

Slagharen: van 200 gaskachels naar klaar voor de toekomst

24/7 service voor 24/7 vertier

Energie waar je op kunt bouwen

Iedereen die in Nederland opgroeit kent attractie- en vakantiepark Slagharen. Om de attracties heen, staan ruim 700 accommodaties. Van klassiekers als de wigwam tot luxe vakantiewoning voor de complete familie. Hier viert Nederland al sinds 1963 vakantie. Direct na je ontbijt – of na een uurtje uitbuiken – drie keer over de kop in de Gold Rush. En de grootste angst van die engste attractie van het park? Netcongestie.

"Door de situatie op het net moet de Gold Rush het doen met pieken en dalen." Subtiel staaltje attractieparkhumor hier van Maarten de Vries, eerder technisch manager, nu zelfstandig projectmanager bij Slagharen. "En laat dat ding nou zó intelligent zijn: onder een bepaalde spanning doet-ie het gewoon niet. Bellen wij Fudura, krikken zij de middenspanningsinstallatie wat op, en dan loopt alles weer." Tientallen jaren samenwerken is inderdaad tijd zat om elkaar ingespeeld te raken. "Met Fudura zijn we constant op zoek: hoe maken we ons net toekomstbestendig? Wat willen we, wat is er dan nodig, hoe houden we grip?" Elke dag, de hele dag. Energiecontinuïteit noemen wij dat.

Bedrijf: Attractie- en vakantiepark Slagharen

Behoefte: de energie-infrastructuur moderniseren en voldoen aan strikte regelgeving, waarbij de operationele efficiëntie wordt verhoogd.

Oplossing: Sale & lease back, een huurvorm waarbij energie-infrastructuur wordt overgenomen en verhuurd, inclusief onderhoud, beheer en 24/7 service, tegen een vast maandbedrag. Dit garandeert zowel betrouwbaarheid als financiële voorspelbaarheid.

Van het zelf beheren van elf transformatoren naar het volledig overstappen op Fudura’s Sale & Leaseback-pakket was dus nog maar een kleine stap. Een simpele oplossing voor een complexe situatie. Sterker nog: "Een complexe situatie die meegroeit met de materie", noemt Maarten de rap uitdijende elektrificatie en de infrastructuur die minstens zo hard mee moet rekken. "Alles nu onder Fudura-beheer, dat is het resultaat van de relatie die er al lag. Het cirkeltje is rond."

Slagharen

Al onze transformatoren onder Fudura-beheer, dat is het resultaat van de relatie die er al lag. Het cirkeltje is rond.

Maarten de Vries Attractie- en vakantiepark Slagharen

Toekomstklaar op wereldniveau

Attractie- en vakantiepark Slagharen is een instituut op zich. En tegelijkertijd maar een stukje van een veel groter concern: zestig parken wereldwijd. Dat betekent vooruitkijken, toekomstbestendig raken, op globale schaal. En juist die toekomst, merkt Maarten, staat meer en meer op de agenda. Van ooit naar nú. "Toen ik startte in 2019, was verduurzamen commercieel nog niet aantrekkelijk. Een zonnepaneel kon je prima plaatsen, maar was meer voor de bühne. De gasprijs was nog laag, het net zat nog niet vol – en ja, daar kwam de kentering."

Over slim en bewust zakendoen zegt Maarten: "Het is simpel, de energiecrisis heeft impact op financieel resultaat. Heb je het zakelijk dus over verduurzamen, dan draag je inmiddels twee petten. Verduurzamen omdat we dat willen, omdat het van belang is voor de wereld, dat is één. En dan is er twee: wet- en regelgeving. Kortom, omdat we wel moeten. Alles komt dan in een stroomversnelling." Wil je gezond voortbestaan, groter groeien zelfs, dan groeit wet- en regelgeving vrolijk met je mee. Dus Fudura met jou.

Container aan expertise, korte lijnen

De toekomst, die start je samen. Maarten: "In oktober lag waar we nu staan nog een camping met 225 plekken. Die waren met name bezet in de herfst, dat betekende: iedereen de kachel aan. De zestig achtpersoonshuisjes die hier nu staan, de Rancho Grandes, zijn helemaal gasloos en verwarmd door warmtepompen. Sauna’s zijn geplaatst, we investeerden in het zwembad …" Even plat: in middenspanning telt dat flink door. "Aan onze kant maakten we daarom de berekening: wat hebben we nodig? Fudura legde het net ernaast, keek of het wel of niet ging passen en checkte alles dubbel. Soepel verliep dat."

De lijntjes tussen Slagharen en Fudura zijn kort, dat klopt. "De accountmanager kent het park, de monteurs kennen het park, ik ken het park. Dan gaat het snel: wij denken dit, jullie testen dat en opgelost is het probleem", stelt Maarten. "Wel de kennis en ervaring, niet de traagheid van een grote organisatie. Dat werkt. Ook in uitzonderlijke situaties ben je er samen zo uit: nu loopt dit mis, vandaag zorgen we ervoor dat het niet morgen opnieuw gebeurt."

Je transformatoren niet bezitten maar huren. 24/7 onderhoud en service. Alles in één vast maandbedrag. Wat doet dat voor Slagharen? "Je borgt conformiteit op wet- en regelgeving, je weet: technisch is alles voor elkaar. Intern zou je daar de mensen, de kennis én de certificering voor moeten hebben en houden. Nu hebben we voorspelbaarheid in kosten en gemak in je budget, je weet wat er komt."

Precies zoals we het bedoeld hebben: jij doet waar je het beste in bent - want wij ook.

"Wel de kennis en ervaring, niet de traagheid van een grote organisatie"

Een passende huurvorm

Heeft jouw bedrijf kapitaal nodig om te investeren? Ga je verduurzamen of uitbreiden? Wil je een betrouwbare en veilige oplossing? Of wil je gewoon dat alles goed geregeld is en altijd werkt? Overweeg dan de huurvorm Sale & lease back, waarbij Fudura jouw energie-infrastructuur overneemt, die je vervolgens gaat huren. Hierdoor maak je kapitaal vrij om te kunnen ondernemen. Jij ontvangt werkende infrastructuur, inclusief alle bijbehorende diensten zoals onderhoud, reparaties en indien nodig een vervanging. En dat voor een vast bedrag per maand, waarbij jij je geen zorgen hoeft te maken over bijkomende kosten of het beheer van de infrastructuur.  Dat zorgt voor gemak, voorspelbare kosten en gemoedsrust. 

Meer weten?