De Energie Kennissessie voor waterschappen en drinkwaterbedrijven
25 april 2024 | 09:30 - 13:30 uur | Buitenplaats Kameryck (Utrecht)
25 april 2024 | 09:30 - 13:30 uur | Buitenplaats Kameryck (Utrecht)
We nodigen je van harte uit voor onze Energie Kennissessie, speciaal voor professionals werkzaam bij één van de waterschappen en drinkwaterbedrijven in Nederland. Hoe zorg je er als waterschap of drinkwaterbedrijf voor dat er voldoende en schoon (drink)water beschikbaar blijft in een tijd waarin het energienet enorm onder druk staat? Op donderdag 25 april gaan we samen in gesprek over hoe je energiezekerheid behoudt en minder afhankelijk bent van het net. Als expert in energie-infrastructuur helpen wij al veel waterschappen en drinkwaterbedrijven en vertellen we je graag welke rol Fudura speelt om het hoofd te bieden aan deze uitdaging en zelf in regie te blijven.
We kijken uitgebreid naar de inzet van energieopslag en gaan dieper in op het genereren van eigen energie met zonnevelden en de exploitatie hiervan. Daarnaast laten we ervaringsdeskundigen aan het woord over hoe we het piekvermogen bij Waterschap Vallei en Veluwe kunnen verminderen. En bespreken we hoe Vitens onze energieopslag gebruikt om hun energie-infrastructuur robuuster te maken. Mis het niet en meld je nu aan!
Zo kopt nieuwswebsite nu.nl op donderdag 14 maart. Verschillende waterschappen hebben het volgens het artikel aan de stok met hun netbeheerder. De gemalen zouden te veel elektriciteit hebben gebruikt na de hevige regenval van afgelopen winter. Er is zelfs gedreigd met het afsluiten van de elektriciteit.
Door klimaatverandering krijgen waterschappen steeds meer te maken met weersextremen. De gemalen moeten bij hevige en langdurige regenbuien hard pompen om al dat water weg te krijgen en om ervoor te zorgen dat we in Nederland droge voeten houden. Netbeheerders stellen aan hun kant dat er overbelasting en stroomstoringen dreigen als waterschappen meer stroom gebruiken dan is afgesproken. “Natuurlijk willen we dat iedereen droge voeten houdt. Tegelijkertijd is ons er alles aan gelegen dat de lampen blijven branden.” – aldus Enexis.
Omdat er zogezegd geen ‘taart’ (stroom) meer valt te verdelen, leveren gesprekken tussen beide partijen tot nu toe weinig op. Daarbovenop komt de uitdaging dat nieuwe Europese regels omtrent de zuivering van rioolwater strenger worden. Oftewel waterschappen gaan nog meer elektriciteit gebruiken.
Hoe blijf je als waterschap en als drinkwaterbedrijf voldoen aan je wettelijke taken als de leveringszekerheid van energie flink onder druk staat? Welke oplossingen zijn er om netcongestie, dat volgens hoogspanningsbeheerder Tennet nog zeker 10 jaar een probleem blijft, te omzeilen?
09:30 - 10:00 uur: Inloop
10:00 - 10.15 uur: Welkom en introductie | Carlos Mendes Aguiar (CCO Fudura)
10:15 - 10:45 uur: Realisatie zonnevelden | Erwin Mulder (Productmanager Zon Fudura)
10:45 - 11:15 uur: Aan de slag met schone energie | Jeffrey Bartels (Oprichter Edmij)
11:15 - 12:15 uur: Energieopslag bij Waterschap Vallei en Veluwe en Vitens | Daan Pelders (Sr. Business Developer Fudura)
12:15 - 13.30 uur: Lunch / netwerken
Adres: Oortjespad 3, 3471 HD Kamerik