Inzicht in je energieprestaties

De aantrekkelijke regeling voor duurzame ondernemers

Denk je erover na om te investeren in zonnepanelen voor jullie bedrijfspand? Of wil je energie halen uit jullie reststromen? Goed idee! Met de opwek van energie verduurzaam je op een slimme manier. En met een SDE-subsidie is de investering ook nog eens binnen handbereik. We leggen uit hoe dat zit.

Wanneer krijg je een SDE+ of SDE++ subsidie?

De SDE++ subsidie is er voor alle ondernemers, instellingen en non-profitorganisaties. Je komt in aanmerking als je hernieuwbare energie gaat produceren. Hierbij zijn er vijf categorieën: biomassa, geothermie, water, wind en zon.

De SDE++ regeling werd in 2020 voor het eerst gepubliceerd. Deze regeling is een nieuw en breder vervolg op de eerdere SDE+ regeling. Het verschil? Er zijn niet alleen subsidies beschikbaar om hernieuwbare energieproductie te stimuleren, maar ook voor andere industriële CO2-reducerende technieken. Op 6 juni startte de eerste aanvraagronde van 2023, met een budget van acht miljard (zie ook: RVO). De aangewezen categorieën voor de SDE++ subsidie in 2023 zijn: Hernieuwbare elektriciteit, hernieuwbaar gas, hernieuwbare warmte, CO2-arme warmte en CO2-arme productie.

Subsidie aanvragen en behouden 

De overheid stelde de SDE++ subsidie in 2023 één ronde open. Dit is een mooie, jaarlijkse kans voor je duurzame project. Niet alleen de capaciteit van je installatie, ook het moment waarop je subsidie aanvraagt bepaalt hoeveel je kunt krijgen. Elke openstellingsronde bestaat namelijk uit fases, waarbij de maximale subsidie die je kunt krijgen - de zogenaamde fasegrens - steeds oploopt.

De openstellingsronde van de SDE++ subsidie heeft vier fases. In de eerste fase kun je alleen subsidie aanvragen voor projecten met een subsidiebehoefte tot een bepaald subsidiebedrag/ton CO₂. In de volgende fases wordt dit maximale subsidiebedrag/ton CO₂ stapsgewijs hoger. Je mag ook projecten indienen met een lagere subsidiebehoefte dan het vastgestelde maximum. Zo worden marktpartijen geprikkeld om projecten voor een lagere prijs in te dienen en daarmee meer kans te maken op subsidie.

Op de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland staat een handige rekentool. Deze rekentool geeft aan in welke fase je subsidie kunt aanvragen voor jullie productie-installatie bij een door jouw gekozen aanvraagbedrag. Daarnaast rekent de tool je aanvraagbedrag om naar het rangschikkingsbedrag in euro/ton CO₂-emissiereductie dat gebruikt wordt ingeval van budgetuitputting.

We helpen met

Je SDE-subsidie aanvragen

SDE

Een meetplan voor inzichtelijke energiestromen

Alle juiste gegevens voor certificering en toetsing

Goed advies dankzij up-to-date kennis van wetten en procedures

Een specialist in elektriciteits-, warmte, én groengasmetingen

Verduurzamen met SDE-subsidie

Besparen op je energiekosten en tegelijkertijd verduurzamen? Dat kan makkelijk met een SDE-subsidie. Geregeld in 4 stappen:

Stap 1

Vraag de SDE-subsidie aan met een projectplan. Vraag je netbeheerder om meer informatie over jullie aansluitcapaciteit. Hulp nodig met het meetplan? Wij helpen graag. Van Rijkdienst voor Ondernemend Nederland hoor je of je de subsidie krijgt.

Stap 2

Is de SDE-subsidie gelukt? Gefeliciteerd! Vraag dan een EAN-code aan voor de elektra en (groen)gas meters bij je netbeheerder. Voor warmtemeters kun je terecht bij Certiq.

Stap 3

Tijd voor de realisatie. Wij regelen je meetdiensten, rapportages, meetplan en een goede afwikkeling met Certiq en RVO voor de uitbetaling van je subsidie. Jouw voordeel? Alles is onder één dak geregeld. En voor een scherpe prijs.

Stap 4

Hierna krijg je maandelijks inzicht in de productie van jullie installatie via Mijn Fudura Pro, Zodat je altijd kunt bijsturen op je subsidievoorschot en zo bijstelling vanuit RVO voorkomt.

Hulp nodig met je meetprotocol en –rapportage?

We helpen je met alles op het gebied van zonne- en windenergie, geothermie en warmte. En we geven je graag persoonlijk advies over accurate meetprotocollen en -rapportages.

Neem contact op

Veelgestelde vragen

Heb je een vraag over onze producten en diensten? Bekijk de veelgestelde vragen en vind je antwoorden.

Wij zijn een meetbedrijf. Als meetbedrijf zijn we gecertificeerd om energiemeters te plaatsen, te beheren en te onderhouden. Daarnaast meet een meetbedrijf het energieverbruik op basis van de wettelijk gestelde meetcode en meetvoorwaarden gas.

De netbeheerder is eigenaar en beheerder van het gas- en elektriciteitsnet. Zij zijn verantwoordelijk voor kabels en leidingen met bijbehorend onderhoud. Een netbeheerder kies je niet zelf. Wie je netbeheerder is, hangt af van de plaats waarin je bedrijf is gevestigd. Wil je weten wie je netbeheerder is? Bekijk het in het EAN-codeboek. 

Een energieleverancier levert elektriciteit en/of gas aan particulieren en bedrijven. De energie kan ingekocht worden bij producenten of door de leverancier zelf geproduceerd worden. Je kiest zelf je energieleverancier.
EAN Codeboek

Stappenplan nieuwe grootverbruik aansluiting

 

Heeft de informatie op deze pagina je geholpen?
   

Als het net en jullie aansluiting geschikt zijn voor teruglevering, dan geeft de netbeheerder een groencode aan jullie productie-installatie. Deze code heb je nodig om subsidie te kunnen ontvangen. Vraag de groencode dus aan bij je netbeheerder. Weet je niet wie je netbeheerder is? Kijk dan in het EAN-codeboek.

EAN Codeboek

 

Heeft de informatie op deze pagina je geholpen?
   

Alle vragen

Handige downloads

Downloads

Productfolder SDE