SDE+ en SDE++ subsidie

Dé aantrekkelijke regeling voor duurzame ondernemers

Denkt u erover na om zonnepanelen aan te schaffen voor op uw bedrijfspand? Of wilt u energie halen uit uw reststromen? Een goede gedachte, met de opwek van energie kunt u op een slimme manier verduurzamen. En met een SDE subsidie is de investering voor bedrijven binnen handbereik.

Wanneer komt u in aanmerking voor SDE+ of SDE++ subsidie?

SDE++ subsidie is beschikbaar voor alle ondernemers, instellingen en non-profitorganisaties. U komt in aanmerking wanneer u hernieuwbare energie gaat produceren. Hierbij zijn er 5 categorieën: biomassa, geothermie, water, wind en zon.

De eerste SDE++ regeling werd in september 2020 voor het eerst gepubliceerd. Deze regeling is een nieuw en breder vervolg op de eerdere SDE+ regeling, met niet alleen subsidies ter stimulering van hernieuwbare energieproductie, maar ook andere industriële CO2-reducerende technieken. Op 6 juni 2023 gaat de eerste aanvraagronde van dit jaar van start met een budget van 8 miljard, zie: RVO. De aangewezen categorieën voor de SDE++ in 2023 zijn: Hernieuwbare elektriciteit, Hernieuwbaar gas, Hernieuwbare warmte, CO2-arme warmte en CO2-arme productie.

Subsidie aanvragen en behouden 

De overheid stelt de SDE++ subsidie in 2023 in één ronde open. Een mooie kans dus voor uw duurzame project. Niet alleen de capaciteit van uw installatie, maar ook het moment waarop u subsidie aanvraagt bepaalt hoeveel u kunt ontvangen. Elke openstellingsronde bestaat namelijk uit fases, waarbij de maximale subsidie die u kunt krijgen - de zogenaamde fasegrens - steeds oploopt.

De openstellingsronde van de SDE++ kent 4 fases. Tijdens de eerste fase kunt u alleen subsidie aanvragen voor projecten met een subsidiebehoefte tot een bepaald subsidiebedrag / ton CO₂. Tijdens de volgende fases wordt dit maximale subsidiebedrag/ton CO₂ stapsgewijs opgehoogd. U mag ook projecten indienen met een lagere subsidiebehoefte dan het vastgestelde maximum voor de betreffende techniek. Marktpartijen worden op deze manier geprikkeld om projecten voor een lagere prijs in te dienen en daarmee meer kans te maken op subsidie. Op de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland staat een rekentool. De rekentool geeft aan in welke fase u subsidie kunt aanvragen voor uw productie-installatie bij een door u gekozen aanvraagbedrag. Daarnaast rekent de rekentool uw aanvraagbedrag om naar het rangschikkingsbedrag in euro/ton CO₂-emissiereductie dat gebruikt wordt ingeval van budgetuitputting.

Fudura Icon SDE

Wij helpen u met

Uw SDE procedure

Een meetplan dat uw energiestromen inzichtelijk maakt;

Alle juiste gegevens voor certificering en toetsing;

Goed advies door up-to-date kennis van wetten en procedures;

Specialist in elektriciteits- warmte én groengasmetingen.

In 4 stappen verduurzamen

Direct besparen op uw energiekosten en tegelijkertijd verduurzamen? Dat kan makkelijk met een SDE beschikking. In vier stappen realiseert u dit met ons.

Hulp met uw meetprotocol en - rapportage

We helpen u bij al uw vragen over onder andere zonne- en windenergie, geothermie en warmte en geven u graag persoonlijk advies, met name over accurate meetprotocollen en -rapportages.

Neem contact op

Veelgestelde vragen

Heeft u een vraag over deze dienstverlening? Bekijk de veelgestelde vragen en vind uw antwoorden.   

Een meetbedrijf is gecertificeerd om energiemeters te plaatsen, te beheren en te onderhouden. Daarnaast meet een meetbedrijf het energieverbruik op basis van de wettelijk gestelde meetcode en meetvoorwaarden gas. Fudura behoort tot deze groep. De netbeheerder is eigenaar en beheerder van het gas- en elektriciteitsnet. Zij is verantwoordelijk voor kabels en leidingen met bijbehorend onderhoud ervan. Een netbeheerder kunt u niet kiezen. Wie uw netbeheerder is, hangt af van de plaats waarin uw bedrijf gevestigd is. Wilt u weten wie uw netbeheerder is? Dit kunt u nagaan via het EAN-codeboek. Een energieleverancier levert elektriciteit en/of gas aan particulieren en bedrijven. De energie kan ingekocht worden bij producenten of door de leverancier zelf geproduceerd worden. U kunt zelf uw energieleverancier kiezen. 

EAN Codeboek

 

Stappenplan nieuwe grootverbruik aansluiting

 

Heeft de informatie op deze pagina je geholpen?
   

Als het net en uw aansluiting geschikt zijn voor teruglevering geeft uw netbeheerder een groencode aan uw productie-installatie. Deze code heeft u nodig om subsidie te kunnen ontvangen. Vraag de groencode aan bij uw netbeheerder. Weet u niet wie uw netbeheerder is? Kijk dan in het EAN codeboek.

EAN Codeboek

 

Heeft de informatie op deze pagina je geholpen?
   

Alle items

Fudura Icon Downloads

Download hier

Productfolder SDE